Yılkı Atları - Hürmetçi Köyü

Asi ve özgür bir ruhun esintisi var burada...

    Bir kuş gibi özgür ve kendi halinde yaşayan bu Yılkı Atlarını görmek insanı mutlu ediyor. Son zamanlarda fotoğrafçıların ve medyanın da etkisiyle fazlaca gündeme gelen Hürmetçi Köyü, aslında Kapadokya'ya ismini veren bu atlara ve kendine özgü diğer hayvanlara ev sahipliği yapıyor. 

    Erciyes'in eteklerindeki geniş ve düz bataklık-göl tabanı, yabani yani yılkı atlarının yaşaması için elverişli doğal bir yaşam alanı oluşturuyor. Binlerce yıldır buradan yakalanan atların evcilleştirilerek insanların hizmetinde kullanılması bu bölgeye büyük bir avantaj katmıştır. Kapadokya'ya 'Güzel Atlar Diyarı' dedirten hikayenin önsözü burada yazılmış desek hiç de abartmış olmayız.

    Yılkı Atları denildinde her ne kadar Hürmetçi Köyü ile biliniyor olsa da Erciyes'in Batı ve Kuzey eteklerindeki geniş coğrafya bu hayvanların doğal yaşam alanlarını oluşturuyor. Bilimin ülke politikalarımızda önemsenmediği bir dönemde bataklıkların kurutulması önemli bir politika olarak belirlenmişti . Sanırım o dönemlerin bakış açısıyla bu bölge de Kayseri'nin Organize Sanayi ve Serbest Bölge yatırımı için tercih edilmesinde sakınca görülmemiş. Halbuki bataklıkları yeryüzünün doğal filtreleri ve doğal yaşam için olmazsa olmazlardan. Bu tür bir sanayileşme ile hayvanların doğal alanları sınırlandırmış olsa da günümüzde atları görmek hala mümkün. 




Bölgeye Özgü Başka Ne Var?

    Bu bölge her ne kadar Yılkı Atları ile şöhret kazansa da aynı zamanda Manda yetiştiriciliği konusunda da oldukça ideal bir bölge. Bu nedenle yerel halk bu hayvanların yetiştirilmesi aynı zamanda tereyağ, yoğurt, kaymak ve sütünün pazarlanması konusunda da kooperatifleşme yoluna gitmişler. Bir dipnot vermek gerekirse, Kayseri'de bu hayvanlara genellikle Camız olarak bilinir. 


Peki Atları Nasıl Görebilirsiniz ve buraya nasıl gidilir? 

    Atları Hürmetçi köyü civarında çayırlık arazilerde serbestçe gezinirken görmek mümkün. Bazen yakınınızdan bile geçerler bazense uzaktan bile ürküp kaçarlar. Son zamanlarda fotoğrafçıların ve özel çekimlerin yarattığı talep ile Hürmetçi'de Atçı Ali Dayı olarak bilinen bir abi ve ekibiyle bu atları gruplar halinde köyün yakınında toparlayıp, ücret karşılığında çekim yapmanız için bir arada tutuyorlar. Günbatımına yakın oluyor ama detayları kendisini arayarak öğrenmeniz daha doğru olur. Bu konuda başka birisi var mı bilmiyorum doğrusu. Ücret olarak yabancı ve yerli tarifesi başka, gelin-damat çekimi başka, o yüzden rakam yazıp yanıltmak istemem. Eğer grup halindeki bu yılkıların çekimini yapacaksanız tavsiyem gitmeden önce kendisiyle iletişim kurun. :)))) Peki nasıl bir atmosfer oluyor derseniz Reel'simi izleyebilrisiniz :) 


Telefon numarasını kendinden almıştım fakat blogumda paylaşmak için izin almadığımdan  genele açık paylaşamıyorum ama instagramdan bana yazarsanız oradan mesaj ile gönderebilirim.   @erdinc.yermez

Tam olarak konum bilgisi:


Erdinç Yermez 1 Haziran 2022

Hiç yorum yok:

YASAL UYARI!

Telif Hakkı Erdinç Yermez'e aittir. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden yapılan her türlü indirme, alıntılama, kopyalama gibi eylemde bulunanlar; kasten veya bilmeyerek alıntının aslını çarpıtanlar hakkında "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" gereğince yasal işlem başlatılacaktır.